zaraza

asat asa ca veni vb..si ca mi-am amintit de ea..stiu ca prin octombrie ziarul cotidianul sau nu mai stiu care a dat un dvd cu povestea asta . atunci am auzit-o prima oara si mi-a placut….

Una din marile povesti de dragoste ale boemei interbelice romanesti este fara indoiala povestea de amor nebun intre Zaraza si Cristian Vasile celebrul cantaret al localurilor bucurestene.

Zaraza era o tiganca deosebit de frumoasa, cu un sarm si un exotism iesit din comun, cu buze senzuale si parul negru dat din belsug cu ulei de nuca.
Zaraza, sau Zarada inseamna in dialectul tiganesc ,, Minunata ‘’ Era una din prostituatele de lux care frecventa protipendada vremii. Era nelipsita prin localurile de noapte bucurestene unde se distingea prin erotismul sau aparte. Purta haine aduse din Kashmir, rochii in culori tipatoare si pantofi cu strassuri. Mersul usor lasciv a facut ca mai marii barbati ai bomei capitalei sa-i astepte la usa. Zaraza insa nu se indragostea niciodata. Cei care ii patrundeau in pat nu ii intrau si in suflet. Asta pana intr-o zi din vara lui 44 cand Zaraza il cunoaste pe barbatul vietii ei, cel care a vrajit-o cu vocea si cantecele lui nemuritoare dar din cauza caruia, doi ani mai tarziu avea sa moara in plina strada cu gatul taiat.

Cristian Vasile era unul din adulatii publicului bucurestean. Cristian Vasile este autorul unor adevarate hituri ale perioadei interbelice. ,,Ramona ‘’, ,,Aprinde o tigara’’, si bineinteles ,,Zaraza ‘’ erau cantecele cele mai frecventate din capitala. Cristian Vasile avea un succes imens, fiind alaturi de Zavaidoc alt mare cant-autor al vremii, rasfatatii localurilor din Bucurescii interbelici. Cristian Vasile canta in localul ,,Vulpea Rosie’’iar Zavaidoc in localul ,,Ingerasul’’ patronat de metresa Viorica Athanasiu. Cei doi se urau de moarte. Fiind in voga momentului fiecare din marii cantareti se aflau sub protectia bandelor de interlopi care coordonau viata nocturna a capitalei. Cristian Vasile era protejatul fratilor Grigore, iar Zavaidoc al gastii lui Burila de la Bariera Vergului. Burila cel care avea s-o decapiteze pe frumoasa Zaraza….

Povestea incepe cand Zaraza, la bratul unui june doldora de bani sta la o masa plina de sampanii, in localul ,,Vulpea Rosie’’. Se lasa sorbita din priviri si din cand in cand mai arunca ocheade languroase spre barbatii care ii faceau semne discrete. Pe scena a urcat marele Cristian Vasile. A cantat ca de obicei doua cantece. Imbracat in smokingul sau alb, barbatul de un metru si nouazeci si trei, a smuls ropote de aplauze. A parasit scena si a plecat in alt local sa manance. Undeva la o masa o femeie nespus de frumoasa continua sa lacrimeze.
Era Zaraza. L-a urmat imediat la localul unde Cristian Vasile servea masa si bea un pahar de absint. Nu se va stii ce si-au spus. Dar Zaraza a devenit pana la moarte femeia lui Cristian Vasile. Iubirea nebuna sfarsita atat de tragic incepea fulminant.

S-au iubit zi si noapte ca doi nebuni. Cristian Vasile nu parasea locuinta sa fara frumoasa Zaraza. ,,Nebuna lui adorata ‘’ asa cum o numea era nelipsita de langa faimosul sau barbat.
O imbraca numai cu lucruri alese aduse la comanda din capitalele europene, cu saluri si fuste aduse tocmai din Indii si cu incaltari facute la comanda de marii creatori ai epocii.
Iubirea lor este imortalizata de Cristain Vasile in cantecul care de altfel ii va aduce sfarsitul : Zaraza.

,,CAND APARI, SENIORITA, IN PARC PE-NSERAT
CU, IN JURU-TI PETALE DE CRIN,
AI IN OCHI PATIMI DULCI SI LUCIRI DE PACAT
SI AI TRUPUL DE SARPE FELIN.
GURA TA E-UN POEM DE NEBUNE DORINTI,
SANII TAI UN TEZAUR SUBLIM.
ESTI UN DEMON DIN VIS CARE TULBURI SI MINTI
DAR AI ZAMBETUL DE HERUVIM’’

A fost cel mai mare succes al lui Cristian. Zaraza se fredona la fiecare colt de strada, iar soldatii cantau cantecul in transee. Succesul cuplului depasea orice imaginatie. Erau iubiti si adulati de intreaga suflare a localurilor bucurestene. Cristian Vasile umplea localurile care aveau programari cu cateva luni inainte.

Zavaidoc, rivalul sau, intrase intr-un con de umbra. Dupa vagi incercari si un plagiat al unui hit al lui Sinatra, cariera lui se ducea de rapa. Ajunsese in asemenea faliment incat numai avea bani nici de chiria pe care o platea lui Gavrilescu patronul unui hotel bucurestean

Isi amaneteaza pianul frantuzesc si il tocmeste pe Burila pentru a o omora pe Zaraza.
Frumoasa concubina a concurentului sau. Cea care si-a transformat legenda in cea mai frumoasa melodie a timpului. Zaraza, tiganca frumoasa care il falimentase.

Pe 27 octombrie 1946 Zaraza traversa Calea Victorie imbracata in rochia ei verde praz cu paiete si salul adus din Indii. Mergea sa-i cumpere tigari iubitului sau Cristian Vasile.

Burila a urmarit-o si dintr-o singura miscare i-a sectionat beregata. Zaraza a murit intr-o clipa.

Au gasit-o a doua zi plina de sange, cu ochii sai negrii larg deschisi. Cristian Vasile a fost imediat anuntat. Se zice ca nu a scos niciun cuvant. S-a oprit in prima carciuma si a baut in nestire. Clientii localului multa vreme au aratat curiosilor masa din care bardul cuprins de disperare, a muscat.

Zaraza a fost dusa cu alai urias, de un dric tras de 12 cai, la Crematoriul Invierea. Cenusa celei mai frumoase femei din Bucuresti a fost pusa intr-o urna de metal galben.

La doua zile, in urma unei spargeri, urna a fost furata. Dupa toate probabilitatile se pare ca autorul era maestrul Cristian Vasile.

Se zice ca i-ar fi mancat cenusa cu lingurita, cate una in fiecare zi. Apoi cand a terminat-o a baut terebentina vrand sa se omoare. Nu a reusit dar si-a ars pentru totdeauna corzile vocale.

Se spune ca un om cu alura de boschetar, cu vocea gajaita, povestea 10 ani mai tarziu povestea Zarazei. Asta se intampla undeva pe langa Piatra Neamt.

Asa se sfarsete cea mai frumoasa poveste de dragoste a boemei Micului Paris.

One thought on “zaraza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s